Na celom Slovensku, nielen v Čadci sa musia samosprávy v novom školskom roku vysporiadať  so zásadnou zmenou. Zavedením bezplatných školských obedov. Aj keď by sa mohlo zdať, že ide o jednoduchú  zmenu, mestám a obciam prináša nemálo práce a výrazné zvýšené požiadaviek na rozpočet.

Zmenou zákon sa  automaticky zvýši počet stravníkov, v Čadci ide o viac ako tisíc obedov denne. Kapacita jedální pri takomto počte už nepostačuje, rovnako i materiálne a personálne zázemie jedální.

Mestá nedostanú na podporu takýchto zmien od štátu  ani euro a samosprávy sa musia so situáciou poradiť sami. Ide o nárast počtu kuchárok, nového vybavenia, čo je podstatné, v Čadci pribudne úplné nová jedáleň pri ZŠ, M.R.Štefánika.

Jej rekonštrukcia  bude stáť mesto 190 tisíce Eur.  Celú sumu hradí radnica z vlastných zdrojov. Jedáleň bude vybavená novým zariadením,  má novú kanalizáciu, vzduchotechniku, elektroinštaláciu, vodovodné rozvody. Práce ukončia stavbári do polovice septembra.

V rámci mesta sa bude teda od septembra variť po novom v 3 základných školách v Podzávoze, Milošovej a na Horelici.

Vedeniu čadčianskej radnice sa podarilo počas leta zrekonštruovať  i ďalšiu materskú školu na Milošovej ulici, v poradí už piatu.  Má zateplený plášť, strechu. nové okná, podlahy. V Čadci tak čakajú na svoju premenu posledné dve škôlky. Radnica pripravuje v tejto súvislosti projektovú dokumentáciu.

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne