Asi netreba zbytočne zdôrazňovať, že stav komunikácii na čadčianskych sídliskách nie je dobrý. Mnohé komunikácie sú odrazom stavu niekoľkých desaťročí. Nezažili totiž dôstojnú obnovu od svojho vzniku. Generálna oprava je veľmi nákladná a vyžaduje si silnú finančnú injekciu. Podarilo sa. Vedenie mesta získalo 1,2 mil. eur z európskych zdrojov na obnovu sídliskových ciest.

Na sídlisku Žarec je v katastrofálnom stave  niekoľko ulíc, medzi nimi aj  Kolárova ulica, ulica Janka Kráľa, Bernolákova či Jašíkova. Cesty sú rozpadnuté v takom rozsahu, že sa nedajú len čiastočne opraviť, ale musia sa komplexne zrekonštruovať. Na mnohých úsekoch sa nachádza ešte liaty asfalt s popraskanými rozpadnutými časťami, ktoré sa prakticky nedajú zalátať. Sú staré ako samotné sídlisko.

Na sídlisku Kýčerka sa vďaka blížiacej komplexnej rekonštrukcii podarí dokončiť opravy  na Okružnej ulici. Polovica komunikácii je už zrekonštruovaná. Vo veľmi zlom stave je ulica SNP. Obnova by mala byť hotová do konca októbra. Oprava ciest obmedzí  a dočasne skomplikuje život obyvateľom sídlisk. Vedenie mesta preto prosí obyvateľov o trpezlivosť. Nie je možné zvládnuť rekonštrukciu bez obmedzení. Dočasné parkovanie by mali obyvateľom poskytnúť blízke obchodné domy. Mesto rokuje s ich zástupcami.

Vedenie radnice ukončilo verejnú súťaž o dodávateľa stavby

Transparentná súťaž priniesla obrovské šetrenie verejných zdrojov. Z plánovanej sumy 1,2 mil. eur sa výdaj finančných prostriedkov znížilo viac ako polovicu. Primátor Milan Gura: „Uvedomujeme si stav mestských vozoviek, ktoré zápasia s modernizačným dlhom. Historická generálka ciest na sídliskách je viac ako nutnosťou, a treba priznať, že sme ju obyvateľom sídlisk dlžní. Ide o zásadnú dotáciu, ktorú sa nám podarilo získať a ktorej pozitívny dopad obyvatelia aj reálne pocítia. Čakali sme na ňu roky.  Som veľmi rád, že sa nám korektnou verejnou súťažou podarilo ušetriť obrovský balík peňazí, ktorý môže smerovať na ďalšie projekty. To sú reálne skutky, reálne výsledky, bez sporov a konfliktov.“

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne