Sympózium bude prebiehať počas 4 dní (5. – 8. októbra 2022) sídlisko Žarec – Kurty Žarec, počas ktorých ľudoví rezbári vytvoria sochy a objekty podľa vlastných návrhov. 

Tento rok vzniknú sochy, ktoré budú osadené na novom Drotárskom chodníku v meste Čadca. 

Sympózium je určené širokej verejnosti, ktorá bude mať možnosť vidieť ako vzniká umelecké dielo. Zároveň umožní stretnutie ľudových rezbárov za účelom prezentácie ich tvorivej práce, odborných skúseností a poznatkov v danom odbore.

Tešíme sa na výsledok

Po kalamite drevo opäť ožíva

Veterná kalamita pred dvanástimi rokmi v Čadci si vyžiadala množstvo materiálnych škôd.

Azda najhoršie dopadol park na Hviezdoslavovej ulici. Každoročne mesto organizuje Rezbárske sympózium – Čadca mesto so srdcom, ktorého hlavnou myšlienkou je vrátiť kalamitné drevo do mesta Čadca.

Úspech projektu Rezbárske sympózium Čadca – Mesto so srdcom potvrdzuje už jeho pripravovaný 12 ročník.

Sochy zo sympózií sú postupne osádzané na území mesta.  Najväčšej radosti a pozornosti sa teší Betlehem, ktorý je každý rok vystavený na námestí počas vianočných trhov. Niektoré si našli svoje miesto v areáloch škôl a robia deťom radosť, iné sú súčasťou mestského kúpaliska či postupne zveľaďovaného parku. Žiaľ sochy osadené nielen v parku sa nevyhli vandalizmu. Mesto ich dáva do pôvodného stavu a budú opäť osadené na svojich pôvodných miestach.

Podujatie vzniklo za finančnej podpory OCR Kysuce.


Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne