O pár dní, 9. apríla 2022 by bol čadčiansky rodák, bývalý aktívny športovec, reprezentant Československa, majster športu, tréner a veliteľ Armádneho strediska Dukla Banská Bystrica, brig. generál Ivan Čierny oslávil 84. narodeniny. Žiaľ, už sa tak nestane. Dnes, 6. apríla nás navždy opustil.

Máme v živej pamäti naše nedávne milé a vzácne stretnutia – oslavu jeho 80-tky i udelenie najvyššieho vyznamenania – Čestného občianstva mesta Čadca, ktorým mu bola vyjadrená úcta a poďakovanie za jeho mimoriadne zásluhy v oblasti rozvoja športu (2019).

Sme mu vďační aj za jeho sústavnú angažovanosť, spoluprácu, pomoc a podporu pri investičných aktivitách mesta v oblasti športu, v ostatnom čase aj za vybudovanie nového atletického oválu na čačianskom štadióne.
Patril k tým našim rodákom, ktorí sa radi hlásili k svojmu rodnému mestu. Prichádzal do Čadce najmä počas nášho najväčšieho športového sviatku – Kysuckého maratónu, no stretávali sme ho aj pri ďalších podujatiach, ktoré boli spojené s olympijským hnutím na Slovensku. Nechýbal ani na pravidelných podujatiach Spolku priateľov Čadce, ktorého bol dlhoročným členom a podporovateľom.

Brigádny generál vo výslužbe Ivan Čierny sa svojimi športovými výkonmi a aktivitami, ale aj celým svojim životom a osobnostným postojom výrazne zaslúžil o pozitívne zviditeľnenie Čadce, Kysúc a šírenie ich dobrého mena doma i vo svete. Bolo pre nás cťou s ním spolupracovať, bol skutočným priateľom nášho mesta a našich občanov. Zostane navždy v našich spomienkach.
Vzdávame mu poslednú poctu. Česť jeho pamiatke!

PaedDr. Ivan Čierny, brig. generál vo výslužbe sa narodil v Čadci, 9. apríla 1938. Celý svoj život sa venoval športu a jeho rozvoju. Svoje rodné mesto preslávil ešte v dorasteneckom veku mimoriadne kvalitnými výkonmi v rôznych športových odvetviach. Najviac mu učarovala kráľovná športov – ľahká atletika. Svojou húževnatosťou a talentom sa prepracoval na slovenského a československého reprezentanta a rekordmana vo viacboji a v behu na 110 m cez prekážky. Stal sa majstrom športu, na svojom konte mal množstvo vynikajúcich úspechov na domácom i zahraničnom poli. K najcennejším nepochybne patrí bronz na európskom šampionáte v Belehrade.
Po ukončení kariéry aktívneho športovca dosiahol vynikajúce výsledky aj na poste trénera, funkcionára a neskôr veliteľa armádneho športového klubu Dukla Banská Bystrica. Výrazne sa zaslúžil o osamostatnenie slovenského armádneho športu po roku 1993 a jeho rýchle etablovanie v medzinárodnom športovom poli. V deväťdesiatych rokoch tvorila Dukla Banská Bystrica pod jeho vedením základ slovenskej reprezentácie a dosiahla vynikajúce výsledky, najmä na olympijských hrách a majstrovstvách sveta.

Počas celého svojho života sústavne usiloval o rozvoj a dobré meno slovenského športu aj na pozícii čestného člena slovenského olympijského výboru, ako predseda Združenia olympijských klubov Slovenskej republiky, ako čestný člen štyroch olympijských klubov a čestný prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.
 

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne