Aj tento rok, ako sa už stalo tradíciou, mesto Čadca usporiadalo už desiaty ročník rezbárskeho sympózia. Prvý ročník sa uskutočnil ešte v roku 2011. Vtedy sa našim mestom prehnala víchrica, ktorá nemilosrdne pováľala veľké množstvo majestátnych stromov. Azda najviac zasiahnutý ostal park na Hviezdoslavovej ulici. Táto sa medzi časom zmenila na krásnu čerešňovú alej. Povyvracané drevo sa radnica rozhodla vrátiť ľuďom v inej podobe. A tak vznikol nápad usporiadať rezbárske sympózium.  

Témou tohtoročného podujatia boli dejatelia. Vznikli krásne busty Milana Rastislava Štefánika, Jána Ámosa Komenského a Martina Rázusa. Tieto diela budú osadené na základných školách ktoré majú vo svojom mene tieto osobnosti. ZŠ M.R.Štefánika, ZŠ Rázusova a ZŠ Komenského. Štvrtá socha je takzvaný deduško večerníček. Ten bude zdobiť letnú čitáreň v Kysuckej knižnici v Čadci.

Aj tento rok sa mestu podarilo získať to najlepšie. Na sochách pracovali Adam Bakoš, Michal Husár, Dávid Maliňák a Filip Lysek. Pánom rezbárom ďakujeme za ich skvelú prácu a už teraz sa tešíme na budúci, jedenásty ročník rezbárskeho sympózia v našom meste.

Milan Gura: „Nesmierne sa teším, že sa nám podarilo z tohto podujatia urobiť tradíciu. Skvelý majstri nám každoročne ukazujú svoj veľký talent. Osobitne sa teším, že táto skvelá partia sa rada vracia do nášho mesta a môžem konštatovať, že sa už medzi nami vytvoril priateľský vzťah.“

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne