Čadčianska plaváreň je stará viac ako 50 rokov a potrebuje celkovú rekonštrukciu. Mesto nemá na ňu peniaze. Musí postupovať v obnove postupne.

Opravu strechy, ktorú zatekala, už má mesto za sebou. Na rade je vzduchotechnika, ktorá robí nemalé problémy. Keď sa dá do poriadku, veľa vecí sa zmení k lepšiemu.

Na plavárni nebudú viac vlhnúť  steny a zo stropu už nebude kvapkať  voda. Teda  pomerne  neviditeľné škodlivé procesy, ktoré devastujú prostredie plavárne, sa zastavia.

V týchto dňoch finalizuje dodávateľ montážne práce.  Stará vzduchotechnika je nefunkčná už niekoľko rokov a dlho neplní svoju funkciu.

„Keď nefunguje dobre odvetrávanie, pre budovu, kde je 90% vlhkosť, je to vážny problém, hovorí primátor mesta Milan Gura.  To sa musí zmeniť, dodal.

Na plavárni sa tvoria vysoko nasýtené pary. Dochádza k zrážaniu vody a keď nie je správne odvetrávanie, voda sa kondenzuje v interiéri a ten postupne degraduje.  Nová technika – poloautomatické  rekuperátori  pary pohlcuje a zabraňuje  ich kumulovaniu v budove.  Dôsledky nefunkčnej  vzduchotechniky  boli viditeľné  prevažne na sadrokartónových podhľadoch.

Mesto chce v rekonštrukcii plavárne postupovať krok za krokom, podľa finančným možností.  Na pláne je výmena okien,  zateplenie  budovy. Obnova šatní,  sociálnych  zariadení, spŕch, výmena rozvodov, elektroinštalácie a kanalizácie.

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne