Štvrté riadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Čadci sa konalo v piatok 8. februára 2019 o 8.30 hod.

Nová mestská rada a komisie mestského zastupiteľstva

Mestské zastupiteľstvo mesta Čadca schválilo na piatkovom zasadnutí novú Mestskú radu mesta vo volebnom období 2018 – 2022 v tomto zložení: Ing. Peter Lariš, Marián Kubala, MUDr. Anna Korduliaková, JUDr. PhDr. Peter Strapáč, PhD., Vladimír Malík, Mgr. Marcel Šulo, Mgr. Slávka Zelníková, Mgr. Jozef Rucek.

Novinkou je zriadenie 10-tich stálych komisií mestského zastupiteľstva. Poslanci odsúhlasili ich zloženie, komisie sa doplnili aj o členov – odborníkov z radov občianskej verejnosti. Zloženie nového vedenia mesta a komisii nájdete v sekcii Samospráva mesta

Program mestského zastupiteľstva bol doplnený o 5 bodov. Tie zišli z novej spolupráce. Nové vedenie mesta predložilo na rokovanie témy, ktoré sa dotýkajú života mesta a jeho občanov.

Zrušenie uznesenia predaja bývalej Základnej školy A. Hlinku

Osud základnej školy predurčilo rozhodnutie ešte bývalého vedenia z roku 2007, kedy mestské zastupiteľstvo školu zrušilo a následne vyradilo miestnu základnú školu zo siete škôl. Dôvodom bola racionalizácia siete škôl na území mesta. Vtedajšie vedenie radnice čelilo vtedy petícii rodičov a časti obyvateľov, od svojho zámeru však odmietlo ustúpiť. Odvtedy sa nepodarilo nájsť alternatívu na jej využitie. Prioritou bolo vyrokovanie dohody s Ministerstvom vnútra SR o zriadení klientského centra pre okresné mesto.  K dohode však nedošlo. Mesto stálo pred rozhodnutí, čo ďalej.

Ing. Milan Gura: “V júni 2018 mestské zastupiteľstvo prijalo uznesenie k odpredaju danej školy. Ponuka na predaj sa zopakovala dvakrát, ani raz sa neprihlásil žiaden záujemca.  Realita ukázala, že o túto budovu nie je záujem, predaj sme nezopakovali a ani neznížili cenu, ktorá bola stanovená znaleckým posudkom.“

Nové vedenie má v tom jasno: „Odpredaj predmetného majetku zastavujeme a chceme o spôsobe využitia viesť diskusiu s verejnosťou a hľadať cesty ako predmetný majetok využiť, dodáva Mgr. Marcel Šulo, zástupca primátora mesta.

Nové oddychové zóny pre mesto

Šeríkov okruh, Lesopark lány to sú priority, ktorými sa bude nové vedenie mesta zaoberať v nasledujúcom období. Pred mestom teraz stojí kus práce vysporiadanie vlastníckych vzťahov v prospech mesta a príprava projektov športovo-oddychovej lokality pre občanov mesta.

Investície poputujú aj na Žarec

Dlhoročný problém nedostatku parkovacích miest chce nové vedenie mesta riešiť vybudovaním centrálneho parkoviska na sídlisku Žarec v území nad predajňou nábytku na ulici A. Bernoláka. Medzi významnú investíciu určite patrí aj vybavenie školskej kuchyne na Základnej škole M. R. Štefánika. V súčasnosti je stravovanie žiakov a zamestnancov školy zabezpečované dovozom stravy.   Otvorením a dovybavením školskej jedálne sa zabezpečí vysoká kvalita podávaných jedál a komfort stravovacích služieb poskytovaných touto základnou školou pre žiakov a zamestnancov.

Zatiaľ bez rozpočtu

Ako informoval primátor, čadčianska samospráva ide v rozpočtovom provizóriom. To potrvá, kým sa nespracuje návrh rozpočtu na rok 2019. Podľa jeho slov nové vedenie mesta na ňom v týchto dňoch intenzívne pracuje a svoju činnosť už budú môcť naplno vykonávať aj komisie, ktoré budú mať čo k návrhu rozpočtu povedať.

Určil sa aj plat primátora

Poslanci schválili plat primátora. Zmena platu je dôsledok novely zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest, zvýšil sa doterajší násobok upravujúci výšku základného platu v závislosti od počtu obyvateľov.

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne