Snáď neexistuje mesto na Slovensku, ktoré by dnes nezápasilo s problémami v doprave. Aj v Čadci sú dopravné kolóny každodennou realitou. Čadca je dopravný uzol Slovenska, tranzitné územie do Čiech a Poľska, mesto potrebuje radikálne riešenia.

Malý obchvat Čadce bol jedným z prvých krokov a konkrétnych činov, ku ktorým čadčianska samospráva citeľne prispela. Obchvat dnes dokazuje svoju pozitívnu silu, najmä pri nehodách a pri uzávierkach tunelu.

Druhou dôležitou stavbou je riešenia v doprave prinášajú výsledky, aj keď pomaly, ale isto. Starý mostný objekt sa podarilo zbúrať v hodine dvanástej - hrozili najhoršie scenáre. Mesto spolu s občanmi vytvorilo silný verejný tlak. Výsledkom bol úplne nový Horelický most, ktorý sa podarilo postaviť v priebehu jedného roka.

Nezabúdajme ani na Bukovský most. Slúži najmä firmám, ktoré stavajú azda najdôležitejšiu stavbu v Čadci, diaľnicu D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec. Vďaka tejto komunikácii sa cez centrum mesta nepre-háňajú stavebné mechanizmy.

K citeľným dopravným riešeniam patrí vybudovanie železničného priecestia na ulici A. Hlinku. Zohral kľúčovú rolu pri odstavení Horelického mosta. Mestu sa podarilo zastaviť snahu kompetentných demontovať tento úsek po výstavbe nového mosta. Priecestie ostalo a v prípade potreby je možné ho okamžite sprejazdniť. V rámci mestských komunikácii podnikla radnica historickú rekonštrukciu. Nové asfaltové „koberce“ položili cestári na sídliskách Žarec a Kýčerka, kde boli komunikácie v dezolátnom stave, staré viac ako 30 rokov. Podarilo sa obnoviť aj ďalšie ulice v meste. Oprava stála mesto minimum vlastných zdrojov, keďže bolo úspešné pri získavaní eurofondov. V Čadci sa do obnovy infraštruktúry v priebehu ôsmich rokov investovalo viac ako 300 miliónov eur. V podobných projektoch chce mesto pokračovať aj naďalej.

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne