Primátor Milan Gura sa po tretíkrát rozhodol uchádzať o post primátora Čadce. Do súboja o primátorské kreslo ide ako nezávislý kandidát s podporou strán SMER- SD, KDH, SME RODINA, NOVA, ŠANCA, STRANA ZELENÝCH.

V prvom volebnom období (2010-2014) sa pôsobenie Milana Guru zameralo predovšetkým na stransparentnenie verejnej správy a konsolidáciu verejných financií, keď po nástupe
do funkcie v roku 2011 bola Čadca len krok od nútenej správy a zadĺženosťmesta vystúpila tesne pod hranicu 60%. Mesto muselo vtedy okamžite pristúpiťk šetriacim opatreniam
a začať efektívne hospodáriť. Hrozilo ochromenie základných funkcií a služieb mesta. Aj
napriek tomu sa podarila modernizácia verejného osvetlenia, bol vybudovaný malý
obchvat mesta.

V nasledujúcich štyroch rokoch (2014-2018) sa radnica pod vedením Milana Guru intenzívnejšie pustila do rozvojových projektov. Jednou z najväčších a najúspešnejších investícií bola výstavba kúpaliska, na ktoré čakali roky nielen Čadčania, ale aj celé Kysuce. Vybudoval sa nový Horelický most, začala sa dlho očakávana výstavba diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec. Výstavba nájomných bytov, rekonštrukcia škôl, obnova a modernizácia Domu kultúry, či aktuálna historická a generálna rekonštrukcia ciest na sídliskách Kýčerka a Žarec.
Po rokoch sa do priemyselného parku dostali noví investori, ktorí do konca roka rátajú so zamestnaním pre cca 500 ľudí. Mesto rozbehlo intenzívne čerpanie eurofondov, ktoré slúžia na projekty skvalitňujúce život Čadčanov.

Milan Gura kandiduje po tretíkrát a uchádza sa o dôveru občanov s presvedčením, že pod jeho vedením dokáže Čadca ďalej výrazne napredovať. Je veľa tém, ktoré čaká na svoju realizáciu. Do Čadce priniesol vyrovnané a korektné vzťahy, odmieta hádky, spory, hašterivosť, volí transparentné nakladanie s verejnými zdrojmi, odmieta predražovanie a neefektívnosť verejných financií. Svedčí o tom i posledné verejné obstarávanie na získanie dodávateľa generálnej rekonštrukcie ciest, kde sa riadnou a korektnou súťažou podarilo ušetriť viac ako 500 tisíc eur. Pôvodná investícia bola na úrovni 1,2 mil eur.

Jednou z najväčších výziev nasledujúceho volebného obdobia je podľa Milana Guru obnova Matičného námestie, citeľné oživenie priestoru tak , aby Čadčania boli na tento priestor hrdí. Čadca zatiaľnemá svoje „hrdé“ námestie – genius loci, ako iné mestá. Toto bude výzva i úlohou nového primátora pre ďalšie roky.

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne