Nové 3 bytové domy, spolu 138 nájomných bytov pre Čadčanov.

Nové byty na sídlisku Žarec

Väčšina v tom má jasno, nájomné byty treba a malo by ich byť viac. Mesto má momentálne k dispozícií 319 bytov, všetky sú obsadené.

Byty na sídlisku Žarec stavia súkromný investor za svoje peniaze. Ten vyšiel z obchodnej verejnej súťaže. Radnica bytové domy po skolaudovaní kúpi,  pričom ich splatí z príspevku zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z nenávratnej dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Ing. Milan Gura: „Ide o bežný trend. Starosta či primátor  uzavrie so súkromným investorom zmluvu o budúcej zmluve na kúpu bytového domu. Firma nakreslí projekt, vybaví všetky povolenia a postaví dom. Radnica sa medzitým snaží získať financie na odkúpenie cez Štátny fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a dotáciu od ministerstva dopravy a hotovú stavbu odkúpi. Ak by sa nám to nepodarilo nekupujeme, jednoduché. Takúto cestu si volí čoraz viac miest aj obcí v snahe zastaviť pokles počtu obyvateľov a udržať si najmä mladé rodiny ponukou dostupného bývania.“

Stovky nevybavených žiadostí

Nie každý má na vlastné bývanie a mnohé rodiny ani nemajú šancu získať hypotéku. Záujem o nájomné byty rastie. Počet žiadostí o pridelenie nájomného bytu rátame v stovkách. Momenátlne ich mám na stole 434, dodáva primátor mesta.

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne