Čadčianska radnica chce vybudovať cyklokomunikáciu, ktorá by smerovala až do Oščadnice. Peniaze na tento projekt chce získať z dotácií.

„Cyklokomunikácia bude využívať súčasné komunikácie, na ktorých budú vyznačené pruhy pre cyklistov. Prípadne, kde je to potrebné sa dobudujú spevnené plochy, čiže komunikáciu pre cyklistov,“ vysvetľuje primátor mesta Ing. Milan Gura.

Mapa cyklotrasy

Trasa cyklokomunikácie

Cyklistická komunikácia bude začínať v križovatke ulíc Paláriková (cesta II/487) s ulicou Okružná a ukončená je v prvej etape pri napojení v križovatke Nábrežie a Námestie Slobody, pričom bude viesť pozdĺž cesty II. triedy II/487 v západnej časti Mesta Čadca popod sídlisko Kýčerka smerom do centra mesta. V rámci uvedenej prvej etapy sa vybuduje 1,7486 km cyklistickej komunikácie, rozpočet projektu hovorí o sume 356 612,69 €.

Nasleduje druhá etapa projektu, ktorá pokračuje pozdĺž cesty I/11, ul. Námestie Slobody a pri križovatke s ulicou Pribinovou ju križuje, prechádza na druhú stranu a vedie ako cyklokoridor po ulici Pribinovej, pokračuje po existujúcom chodníku, cez autobusové nástupište, podchodom na ulicu Andreja Hlinku, kde prechádza existujúcim chodníkom pozdĺž tejto cesty, cca v km 1,2 ju križuje a prechádza na druhú stranu, na existujúci chodník rozšírení. Vo forme cyklokoridoru pokračuje ponad rieku Kysuca po existujúcom moste, napája sa v km cca 1,45 na novo navrhovaný chodník pozdĺž cesty s ukončením na napojenie exist. chodník pozdĺž cesty I/11, ul. Kysucká cesta. Výsledkom druhej etapy bude 1,7875 km vybudovanej cyklistickej komunikácie. Druhá etapa predstavuje investíciu 401 906,87 €.

„Samozrejme, ide o dlhodobý projekt. V súčasnej dobe sú zhotové a podané projekty na schválenie v 1 a 2 etape, ešte nám ostáva úsek po obec Oščadnica na ktorom sa intenzívne pracuje.  Uvedený projekt cyklokomunikácie sa bude realizovať len v prípade, že dostaneme dotáciu, pretože hovoríme o veľmi vysokej investícii,“ dodáva na záver Ing. Milan Gura.

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne