Najmladšie, a zároveň najväčšie čadčianske  sídlisko Kýčerka chytí onedlho nový dych. Mesto v týchto dňoch spustilo stavebné práce na dlho očakávanej obnove  centrálnej zóny, ktorá  je v  súčasnosti  v nelichotivom stave.  Dlhé roky miestni dúfali v  prijateľnú zmenu revitalizácie plochy,  zatiaľ však  bez výsledku.

Ilustračný obrázok

Na tomto území, parkujú dnes vozidlá je tam navezený štrk,  plocha je neupravená, špinavá. To všetko by sa však malo zmeniť.

Potom, čo sa u obyvateľov neujala myšlienka výstavby  nákupnej  zóny s kaviarňami a ďalšou občianskou vybavenosťou, mesto ohlásilo projekt výstavby oddychovej zóny  „Srdce pre Kýčerku“. To by malo ožiť  už čoskoro.

Detské ihrisko, lavičky, zeleň, mobiliár, fontána, približne 100 nových parkovacích plôch.  Aj taký  je nový  charakter a výraz centrálnej plochy sídliska, ktorého obyvatelia budú mať  aj do budúcnosti istotu, že územie  viac nik nezastavia budovami.  Aj takéto  myšlienky  totiž ožívali.  Územie  však  z hľadiska komfortu bývania, už  ďalšie zahustenie neznesie.

Mesto plánuje plochu aktívne udržiavať. Chce určiť správcu, ktorý ju bude čistiť a dohliadať  na  udržiavanie jej kvality.  Čadčianska radnica totiž  čelí vandalizmu,  takmer v každom území mesta. Bojuje s častým a vedomým znečisťovaním mestských plôch, zo strany  niektorých skupín obyvateľov.

Primátor Milan Gura:  „Srdce pre Kýčerku“  je jedným z kľúčových projektov, na ktorý sme sa na radnici sústredili.  Som si vedomý, že obyvatelia museli na revitalizáciu dlho čakať.  Na stole bolo viacero projektov. Dúfam a som presvedčený, že toto je to najlepšie, čo obyvatelia chceli a čo od vedenia mesta očakávali.  Nevedieme spory, nechceme živiť konflikty, ale načúvame potrebám obyvateľov.  Myslím si, že toto je jeden z dobrých výsledkov takejto snahy.

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne