Na jar tohto roka odsúhlasili poslanci odkúpenie troch bytových domov od súkromného investora, ktorý ich stavia pre mesto na objednávku ako víťaz verejnej súťaže. 138 bytových jednotiek  bude  slúžiť na prenájom pre Čadčanov, ktorí o ne prejavia záujem.

Mesto má v tomto čase vo svojom vlastníctve 319 bytov, všetky sú už obsadené. Požiadavky obyvateľov  o byty nemajú konca – kraja a vysoko presahujú možnosti mesta. Celkovo je k dnešnému dňu v mestskej evidencii viac ako 400 žiadostí. Radnica sa môže pochváliť tým, že získala na výstavbu pomerne vysokú dotáciu zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 2,7 mil. eur. Ide o najvyššiu možnú sumu, akú vôbec mohla dostať. Výška príspevku je dôležitá nielen z hľadiska čerpania ďalších zdrojov na výstavbu z mestskej kasy, odvíja sa od nej aj budúca výška nájomného. Čím väčšia dotácia od štátu, tým menšia bude výška nájomného pre budúcich nájomníkov.

Počet žiadostí o byty v meste stále stúpa. Aj v súvislosti s napĺňaním  pracovných miest v priemyselnom parku. Už onedlho by mal ich počet vzrásť na 500. Ak chce mesto pritiahnuť ľudí a docieliť, aby spojili svoj život s centrom Kysúc ako jej obyvatelia, musí poskytnúť dobré podmienky na život, a teda i na bývanie.

Primátor Milan Gura: „Nie vždy sa podarí získať pre mesto takéto veľké peniaze. Bola to tvrdá robota. Ale povinnosťou primátora je vytvárať dobré podmienky na život v meste. Je to úspech a som rád, že sa nám nenávratnú dotáciu podarilo získať. Viem, že budú takí, ktorí budú tento úspech spochybňovať a celú vec politizovať. Nebudem na to reagovať. Lebo nemám na to chuť ani čas. Treba ďalej pracovať.“

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne