Vďaka výstavbe diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec získali Čadčania  ďalšiu kľúčovú a dôležitú dopravnú tepnu, ktorá uvoľní hlavné  prístupové cesty v meste.  O  doprave v Čadci netreba veľa rozprávať.  Je kritická, a preto každé  preriedenie sa cení zlatom.

Len teraz otvorený Bukovský most jednoznačne odľahčí dopravu v meste.  Je postavený ako  prístupová cesta k výstavbe diaľničného obchvatu.  Avšak ťažiť z neho budú, a to výdatným spôsobom aj obyvatelia Horelice, ktorí sa jednoduchšie dostanú do mesta a vyhnú sa prehusteniu, napríklad cez Horelický most .

Bukovským mostom mohli do leta prechádzať len autá do 3,5 tony. Aj to je už minulosťou. Po novom je mostný objekt prístupný aj pre nákladné vozidlá, čo je ďalší výrazný bonus pre dopravu.

Novinkou sú aj lávky pre peších, a to po oboch stranách mosta. Chodci už nemusia viac kľučkovať pomedzi  autá,  jednopruhová doprava sa tak urýchli.

Bukovský most nemal dlho svojho správcu. Nehlásili sa k nemu železnice, správa ciest, ani mesto. Cestári  ho svojho času postavili ako náhradnú trasu, keď rekonštruovali most pod Žarcom, išlo len o dočasné riešenie, ktoré ale dnes vyústilo  v úspešný dopravný variant pre Čadčanov.  Stala sa z neho ďalšia dôležitá dopravná tepna v meste.

Primátor Milan Gura: „Dnešok považujem za deň dvojnásobného víťazstvá pre Čadčanov ako aj Kysučanov. Bukovský most je opäť prejazdný a je k dispozícií aj verejnosti. Nátlak zabral a my môžeme opäť využívať most ako obchádzkovú trasu.

Verím, že dôjde aj k zmierneniu dopravných problémov, ktoré v meste zažívame. Prvé víťazstvo pocítime až o pár rokov. Ešte v čase stavebného povoľovania výstavby diaľnice sme o bailey bridge zabojovali prvýkrát. Investor počítal s mostom len počas výstavby diaľnice a po dokončení a odovzdaní stavby diaľnice sa mal most zdemontovať a koryto toku revitalizovať. S tým sme nemohli predsa súhlasiť. Most sa zachová. Som rád, že sa tak nakoniec rozhodlo, bude to prínos  pre samotnú Čadcu ako aj celé okolie.“

Som rodák z Oščadnice. Narodil som sa v septembri 1965 v rodine robotníka. Môj otec pochádzal z Kráľovej pri Senci a priniesol na Kysuce nezvyčajné meno - Gura. Otec si zamiloval tento kraj, aj keď mama by ho radšej nasledovala do teplejšieho a úrodnejšieho kraja dolniakov, ale on chcel zostať...

Viac o mne